Follow:
Boeken, Entertainment

Kleine Huis Serie – Book Review

Het Kleine Huis op de Prairie. Bijna iedereen heeft de tv serie wel eens gezien. Het was vroeger een van de populairste programma’s en nog steeds wordt het vaak herhaald op RTL. De tv serie is echter gebaseerd op een serie boeken, persoonlijk geschreven door Laura Ingalls. Ik heb ze allemaal gelezen en besloot er een recensie over te schrijven.

Er zijn in totaal 9 boeken in The Little House serie. Je volgt het verhaal van Laura en haar welbekende familie door de jaren heen, van kind tot volwassen vrouw. Ze wonen onder andere op de prairie (duh), in de bossen, het stadje Plum Creek, maar natuurlijk ook Walnut Grove. Het plaatsje dat de hoofdrol heeft in de serie komt helaas maar weinig terug in de boeken en dat vond ik ergens wel jammer. De serie wijkt dus een hoop af van de boeken. Een aantal personages en verschillende dramatische momenten in de serie komen helemaal niet terug in de boeken.

Dit zijn de volgende titels in de serie:

 1. Little House in the Big Woods
 2. Little House on the Prairie
 3. Farmer Boy
 4. On the Banks of Plum Creek
 5. By the Shores of Silver Lake
 6. The Longest Winter
 7. Little Town on the Prairie
 8. These Happy Golden Years
 9. The First Four Years

 

Waar gaat het over?

Zoals ik al zei volgen we een groot gedeelte van het leven van Laura Ingalls. Grappig genoeg verandert de schrijfstijl naarmate Laura ouder wordt. Het is net alsof de boeken met haar mee groeien. De boeken zijn redelijk dun en lezen heel snel weg, je kan de serie in principe dus zo uit lezen.

De beschrijving van het eerste boek gaat als volgt:

In een klein houten huis in de uitgestrekte bossen van Noord-Amerika woont Laura, met haar ouders en twee zusjes. Er wonen bijna geen andere mensen, wel leven er wolven, beren en grote wilde katten. In de winter ligt de sneeuw zo hoog tegen het huis, dat ze er een gang doorheen moeten graven om buiten te komen. Overdag helpt Laura met karnen, bakken en kaas maken. ’s Nachts ligt ze soms te luisteren naar de geluiden van de wilde dieren. Ze weet dat die gevaarlijk kunnen zijn. Maar hun hond Jack houdt de wacht en boven de deur hangt het geweer van haar vader.

De eerste paar boeken zijn heel erg beschrijvend. Laura vertelt precies wat er allemaal gebeurde in haar leven, van het maken van boter tot het verjagen van wolven in de strenge winter. Hier moet je van houden, maar ik vond het vooral een hele mooie kijk in het leven van toen. Je kan je bijna niet meer voorstellen dat mensen zo geleefd hebben en dat terwijl het allemaal nog relatief kort geleden gebeurd is.

Zoals ik al zei groeien de boeken mee met Laura. Ze gaat voor het eerst naar school, zoekt werk en vindt later ook de liefde. Je maakt zo ook culturele veranderingen mee, maar ook de persoonlijke omstandigheden veranderen erg veel. Zo bieden de boeken allemaal toch weer net iets anders aan dan de voorganger.

Wat vond ik?

Ik ben enthousiast over de boeken! Ik was erg fan van de serie en wilde altijd al de boeken graag een keer lezen. Het is best een lange serie, maar de schrijfstijl is erg prettig en leest heel snel weg. Ook zijn de boeken simpel om te volgen, waardoor het alleen nog maar makkelijker wordt om bij te houden. Een kritiekpunt die ik heb is dat de boeken ondanks de wisselende verhaallijnen redelijk vaak in herhaling vallen. Zo lijkt elke winter heel streng te zijn en heeft elk boek wel een hoofdstuk over Kerst. Na een tijdje komt het een beetje op elkaar neer en dat is jammer.

De boeken zijn technisch gezien kinderboeken en hebben dus her en der illustraties. Toch vond ik de boeken helemaal niet overdreven kinderlijk en nog steeds leuk om te lezen. Ik denk wel dat de boeken vooral leuk zijn voor mensen die de serie hebben gekeken. Zo heb je al een band met de personages en is het helemaal grappig om te lezen hoe de Ingalls familie nou echt leefde.

Het eerste boek is in het Nederlands te koop voor 15 euro. Ik zou ook vooral proberen het boek bij je bibliotheek te vinden als je daar lid van bent. Voor 60 euro kun je ook een boxset kopen van alle 9 boeken, deze is echter wel in het Engels.

 

 

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Loes

  Haha ik vind dit altijd jouw ‘gekste’ interesse! Wel leuk om er een keer een review over te lezen. Ik heb wel eens wat van de serie gezien, maar dat vond ik altijd heel saai volgens mij..
  Loes onlangs geplaatst…Story Time – Een Tweede BachelorMy Profile

  20 juli 2017 at 09:22
  • Reply donnadiana

   Het is zo leuk!!! Ik heb sowieso een obsessie met die tijdsperiode.

   20 juli 2017 at 17:58
 • Reply Annika

  Ik heb ooit eerst de boeken gelezen en daarna wat van de serie gezien. De boeken zijn autobiografisch en heel integer, terwijl ik de serie juist heel erg overgedramatiseerd en niet realistisch vond. De serie is dus niks voor mij. Er is ooit nog wel een verfilming geweest die dichter bij het boek bleef, die vond ik al wat beter.

  Ik heb de boeken trouwens een keer of vijf gelezen, ik vond ze fantastisch. Ik had er zo veel bewondering voor dat ze op vijftienjarige leeftijd ging werken om haar zus naar school te kunnen sturen.

  20 juli 2017 at 12:44
  • Reply donnadiana

   Wat grappig dat wij het precies tegenovergesteld hebben leren kennen! Ik vind sowieso dat we allemaal veel van Laura kunnen leren. Niet zeiken en gewoon hard werken!

   20 juli 2017 at 18:00

  Leave a Reply

  Enter Captcha Here : *

  Reload Image

  CommentLuv badge