Follow:
Boeken, Entertainment

True Blood Serie – Book Review

De True Blood boeken aka de Sookie Stackhouse boeken aka de Southern Vampire Mysteries boeken. De tv serie die jaren terug eindigde zijn misschien nog bekender dan de boeken zelf, maar het is een hele serie van maar liefst 13 boeken en ik heb ze allemaal gelezen. Benieuwd wat ik er van vond?

De Sookie Stackhouse serie is geschreven door Charlaine Harris en voor het eerst gepubliceerd in 2001. In 2008 verscheen de tv serie versie van de boeken, die op meerdere vlakken heel erg afwijkt van het originele materiaal. Dit is leuk, want het betekent dat de boeken heel anders zijn waardoor het leuk blijft om ze te lezen. Over de jaren zijn de volgende 13 (!!!) boeken uitgekomen:

 1. Dead Until Dark
 2. Living Dead in Dallas
 3. Club Dead
 4. Dead to the World
 5. Dead as a Doornail
 6. Definitely Dead
 7. All Together Dead
 8. From Dead to Wrose
 9. Dead and Gone
 10. Dead in the Family
 11. Dead Reckoning
 12. Deadlocked
 13. Dead Ever After

Waar gaat het over?

Een hoop boeken dus. Ik ga niet vertellen waar ze allemaal over gaan, dat zou immers het verhaal ook verpesten. Maar om toch een idee te krijgen als je niet bekend bent met de boeken of de tv serie, is dit de omschrijving van het eerste boek:

“Sookie Stackhouse is een serveerster met een speciale gave – ze kan gedachten lezen – wat soms heel vermoeiend is en soms heel erg van pas komt. Alleen bij Bill Compton, de nieuwkomer in het dorp op wie ze halsoverkop verliefd wordt, wil het niet lukken, terwijl ze juist over hém meer te weten zou willen komen. Ook al omdat hij er een griezelig stel vrienden op na houdt. Als een van Sookies collega’s wordt vermoord, kijkt iedereen dezelfde kant op. Naar Bill. Er wordt zelfs gefluisterd dat Sookie wel eens zijn volgende slachtoffer zou kunnen worden. Want alle betrokkenen is één ding duidelijk: Bill Compton is een man met duistere geheimen.”

De serie kan omschreven worden als een soort Twilight voor volwassenen. Het is grof, vol met geweld en met paranormale wezens. Hieronder vallen niet alleen vampieren, maar ook weerwolven en een hoop andere wezens die ik nog niet zal verklappen. De boeken zijn vooral entertaining. Oké, de eerste zoveel boeken dan. Het nadeel met zo’n lange serie is dat de boeken tegen het einde hun charme en kwaliteit beginnen te verliezen en dat is helaas met deze serie ook het geval.

Wat vind ik van de boeken?

Toch is dit een van mijn favoriete boekenseries. Ondanks dat ik de laatste paar boeken ronduit verschrikkelijk saai vond, zijn de eerste aantal heel erg leuk. Vooral het moment dat Eric Northman wordt geïntroduceerd begint het verhaal steeds leuker te worden. Ik vind Sookie een leuke hoofdpersonage en de schrijfstijl van Charlaine Harris is heel erg prettig.

Zwakt de serie af tegen het einde? Ja. Maar de eerste 6 boeken zijn sowieso de moeite waard. Het eerste boek heb ik echt een keer of drie gelezen omdat ik hem zo leuk blijf vinden. Als je een fan bent van de show zou ik de boeken zeker een kans geven. Vond je in je tienerjaren Twilight helemaal het einde? Dan zou deze serie ook zomaar iets voor je kunnen zijn.

Ik heb de serie in het Engels gelezen. In het Nederlands heet het eerste boek Date met de doodmaar als ik het goed zie zijn helaas (nog) niet alle boeken vertaald. Op Bol.com zijn de ebooken tot het 10e boek te koop. Neem vooral ook een kijkje bij je lokale bibliotheek, daar had ik destijds zelf de eerste aantal boeken gevonden.

Het eerste boek, Dead Until Dark is te koop voor 6.99 via Bol.com. In het Nederlands kost de ebook versie 4.99

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

10 Comments

 • Reply Loes

  Ik heb zowel de televisieserie nooit gekeken, als de boeken gelezen! Misschien moet ik me toch eens wagen aan de boeken dan. Wel zonde dat de laatste paar minder goed zijn, maar dat is inderdaad vaak..
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #19 – 17 tot 23 juniMy Profile

  27 juni 2017 at 10:09
  • Reply donnadiana

   Ja, de serie begon op de helft van de boeken, dus toen moesten ze de boeken natuurlijk nog even extra uitmelken. Heel jammer, want de eerste zijn echt heel erg leuk.

   27 juni 2017 at 10:13
 • Reply Babs

  Leuk leesvoer! De serie heb ik ook gezien en ook in de serie werd het op het laatst best langdradig en minder verrassend. Bedankt voor de leestip!

  27 juni 2017 at 12:29
  • Reply donnadiana

   De boeken hebben een beetje hetzelfde probleem tegen het einde. Heel veel van hetzelfde, maar de eerste paar zijn zo leuk! Echt een aanrader!

   27 juni 2017 at 13:08
 • Reply Elke

  Bedankt voor de leestip! Hieraan moet ik zeker eens beginnen!

  27 juni 2017 at 13:51
  • Reply donnadiana

   Graag gedaan! Hopelijk vind je het leuk!

   27 juni 2017 at 15:14
 • Reply Forever38.com (Vera)

  “Twilight voor volwassenen”, klinkt goed ! Je hebt me nieuwsgierig gemaakt, ik ga eens een boek uit deze serie halen !

  27 juni 2017 at 14:50
  • Reply donnadiana

   Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Echt perfecte boeken om lekker tijdens de vakantie te lezen.

   27 juni 2017 at 15:13
 • Reply Sanne

  Heb ze niet gelezen, leuke tip.

  27 juni 2017 at 15:17
  • Reply donnadiana

   Ze zijn het zeker waard om een kans te geven!

   27 juni 2017 at 15:20

  Leave a Reply

  Enter Captcha Here : *

  Reload Image

  CommentLuv badge