Follow:
Entertainment, Muziek

Hoe overleef ik een festival?

De tijd van de festivals is weer aangebroken. Voor veel mensen zullen ze hun eerste festival gaan ervaren. Het is ontzettend leuk, maar er zijn een aantal dingen waar je je op moet voorbereiden. Vandaag geef ik wat tips!

Zorg dat je genoeg zonnebrand bij hebt en draag eventueel een hoofddeksel 

Over het algemeen ben je bij een festival de hele dag buiten. Wees wijs en smeer je goed in met zonnebrand, zelfs als het bewolkt is kun je verbranden. Als het kwik omhoog schiet overweeg dan ook een pet of een zonnehoedje mee te nemen. Een zonnesteek is geen pretje en je kan jezelf beter zoveel mogelijk beschermen. Dit geldt ook voor kleding. Ik probeer altijd mijn schouders te bedekken om verbranden tegen te gaan.

Draag makkelijke outfits

Natuurlijk willen we allemaal een Instagram-waardige outfit aan op een festival, maar je moet er wel de hele dag in kunnen lopen. Trek geen leuke slippers aan, mensen zullen op je voet gaan staan. Hou er ook rekening mee dat je prachtige witte sneakers waarschijnlijk zwart terugkomen. Draag ook niet je mooiste kleding. Je krijgt bier over je heen. Je gaat ontzettend veel zweten. Misschien gaat er zelfs iets kapot. Trek iets aan dat vies mag worden. Jurkjes zijn leuk, maar je kan niet altijd op een bankje zitten. Het is dan toch wat lastiger om op de grond te gaan zitten. Korte broeken zijn fijn als het warm is, maar schurende bovenbenen zijn hartstikke vervelend. Jumpsuits zijn schattig, maar je gaat toch wel een beetje huilen als je op een Dixie naar de wc moet en je jezelf helemaal moet uitkleden in dat vieze hok. Hou er ook rekening mee dat het s-avonds flink af kan koelen. Neem bijvoorbeeld met een groepje een kluisje, zodat je daar eventueel je jas of een trui in kan dumpen.

Koop niet meteen te veel munten

Drinken en eten op festivals is duur. Heel duur. Op het moment klinkt het niet veel. “Ohh, maar 1 muntje voor bier!” Maar als je drie minuten voor een wrap moet betalen, kost die wrap niet drie euro, maar waarschijnlijk dik 7 of 8 euro. Probeer niet meteen voor een vermogen aan munten te halen, want je kan ze (vaak) niet meer terugbrengen. Koop er zodat je er een aantal keer van kan eten, genoeg van kan drinken, en probeer je daar aan te houden. Zo heb je meteen voor jezelf een budget. Kom je toch te kort? Haal dan pas bij. Je kan beter bijhalen dan munten overhebben.

Neem contant geld mee

Het verbaast me altijd dat mensen niet voor de zekerheid contant geld bij hebben. Je pinpas kan spontaan niet werken. Je kan hem kwijtraken. Je geld op je rekening kan op zijn. Heb contant geld bij, want je weet nooit. Ook moet je merchandise en dingen zoals sigaretten vaak contant betalen en 9 van de 10 keer kun je geen geld pinnen op het festival zelf.

Lees van tevoren welke dingen je wel en niet mag meenemen

Vaak mag je op festivals niet alles meenemen. Zoek dit van tevoren op, want bij de security check moet je gewoon dingen weggooien. Denk aan deodorant in de vorm van een spuitfles. Parfum. Spuit zonnebrand. Let ook op op medicatie. Een beveiliger kan natuurlijk niet zien of het gaat om onschuldige paracetamol of een pilletje xtc. Je kan dit altijd halen bij de EHBO als je het nodig hebt. Maar kijk ook naar powerbanks. Camera’s. Je mag niet altijd alles meenemen en het verschilt bij elk evenement. Het zou toch ontzettend zonde zijn als je je dure parfum van Marc Jacobs daar zonder pardon de kliko in moet gooien…

Pas je aan aan het weer

Hou rekening met de hitte. Als het heel warm is, is het niet heel erg slim om aan de drugs te gaan of heel veel alcohol te drinken. Doe jezelf en je vrienden een plezier en drink gewoon geen alcohol. Zorg ook dat je genoeg zout binnen krijgt en je echt regelmatig wat drinkt. Vaak staan er als het heel warm is gratis waterpunten en maak hier dan ook gebruik van. Zoek regelmatig de schaduw op en wees gewoon verstandig. Neem een waaier mee en vergeet ook je zonnebril niet.

Hou rekening met slecht bereik

Het wordt de laatste tijd steeds beter, maar het kan zijn dat je niet altijd even goed bereik hebt op een festival. Internet werkt niet, of je sms’jes komen gewoon niet aan. Als je mensen kwijt raakt kan dit voor stress zorgen. Als je merkt dat het bereik slecht is, spreek met je groepje een verzamelpunt af als mensen achterblijven en kwijt raken.

Welke festivals heb jij binnenkort op de planning staan? Heb jij nog tips?

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Loes

  Handige tips! Een festival in de hitte is inderdaad best tricky, dan is veel water drinken super belangrijk. En dat van die makkelijke outfit is ZO WAAR, je wordt echt niet blij van een jumpsuit op zo’n wc hahah/

  8 juni 2017 at 10:17
  • Reply donnadiana

   Ja, dan ga je echt janken! Die Dixie’s zijn al een ramp laat staan met zo’n outfit.

   8 juni 2017 at 11:09

  Leave a Reply

  Enter Captcha Here : *

  Reload Image

  CommentLuv badge