Follow:
Lifestyle, Lifestyle

Mijn Ervaring met Implanon #1

Ik was helemaal klaar met de pil. Het zorgde voor stemmingswisselingen. Ik vergat hem altijd wel een keertje. Vond het irritant op vakantie dat je dan moet gaan berekenen op welke tijd je hem precies moet slikken. Maar het voornaamste was toch wel dat mijn menstruatie er niet minder van werd. Er moest iets beters zijn. En zo kwam ik uit bij een Implanon.

Ik slikte de pil voornamelijk om mijn menstruatie te verminderen. Dat deed ie wel, tot een bepaalde hoogte. Het was nog steeds zo erg dat ik het maar net redde om met de trein naar de universiteit te gaan. Een half uurtje langer en ik zou doorgelekt zijn. Ook had ik het idee dat ie mijn humeur ontzettend beïnvloedde. Nadat ik terug kwam uit Japan besloot ik er mee te stoppen om te kijken wat voor effect het had. Het lijkt tegenwoordig wel een trend. Elke vrouw lijkt te stoppen met de pil, maar bij mij was ook dat niet de oplossing. Ik werd nog heviger ongesteld. Zo erg, dat ik de eerste drie dagen het huis eigenlijk niet uit kon omdat ik zo snel doorlekte. Toen kwam ik samen met mijn huisarts uit op de Implanon.

Wat is een Implanon?

De Implanon is kort gezegd een anticonceptie staafje dat aan de binnenkant van je bovenarm geplaatst wordt. Het staafje is 4 cm lang en 2 mm breed. Die centimeter is geen typefout. Hij is echt zo lang. Het geeft hormonen af die terecht komen in je bloed. Dit is een van de nadelen, want in tegenstelling tot een spiraaltje moeten de hormonen dus je hele lichaam door. Ik voelde echter niet zo veel voor een spiraaltje en probeerde liever eerst dit. Dat de hormonen zo’n afstand moesten afleggen maakte mij persoonlijk ook niet super veel uit, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Het staafje is voornamelijk bedoeld als anticonceptie. Je wordt dus niet zwanger en je bent voor 3 jaar beschermd. Een van de voordelen die mij aansprak was het feit dat de kans groot is dat je menstruatie volledig wegblijft. Een jaargenoot van mij had hem ook al een tijdje en zij was zo positief, dat ik het ook wilde proberen. En zo gezegd zo gedaan.

Hoe wordt de Implanon geplaatst?

De Implanon kan worden geplaatst bij een huisarts of gynaecoloog. Ik heb die van mij gewoon bij de huisarts laten plaatsen. Dit is een korte ingreep van een paar minuten. Als eerste word je verdoofd. Ik ga niet liegen. Ik ben geen watje, maar dit doet echt even pijn. Het was geen ik-ga-op-de-grond-liggen-janken-pijn, maar het was er wel eentje van dit-hoeft-niet-perse-morgen-nog-een-keer-pijn. Vervolgens plaatsen ze de Implanon met een dikke holle naald, maar hier voel je helemaal niks van. Je ligt met je hand achter je hoofd, dus ook kun je er helemaal niks van zien, mocht je hier bang voor zijn. Vervolgens krijg je een drukverband om de zwelling en blauwe plekken tegen te gaan en je bent weer onderweg naar huis!

Ondanks het verband kreeg ik nog een mega blauwe plek. Ik zal jullie de foto’s besparen (als je deze wil zien omdat je het misschien zelf ook wil plaatsen, mail me even) maar het zag er niet al te fris uit. Omdat ik de ingreep zelf ook niet gezien heb, wist ik helemaal niet dat ze een soort klem op mijn arm hadden geplaatst. Hier kreeg ik ook twee bijna zwarte strepen van in mijn arm. De blauwe plek is natuurlijk maar tijdelijk, maar je loopt wel een dikke week met een grote blauwe plek rond.

En verder?

Maar hoe halen ze het staafje er weer uit na drie jaar? Dit is nog iets om rekening mee te houden. Dit gebeurt namelijk door een klein sneetje. Dit zullen ze dan ook weer moeten hechten, dus je zal altijd een litteken krijgen. Dit heb je bij een spiraaltje natuurlijk niet. Ik heb hier niet zo’n problemen mee. Het zit toch op een plek waar niemand echt heel erg vaak ziet.

Je kan het staafje goed voelen. Het zit immers net onder je huid. Dit is een beetje akelig, maar je went er wel aan. Hij is vooral ontzettend lang, maar in principe zie je er helemaal niks van. Hij heeft bij mij de eerste paar dagen een beetje pijn gedaan, maar niks om van terug te deinzen. Ondertussen voel ik hem nog steeds wel eens, maar ook dit is niet hinderlijk.

Wat vind ik er nu van?

Ik heb de Implanon nu twee maanden. Hoe bevalt het? Tot nu toe, prima! Ik ben enthousiast. Ben ik nog ongesteld geworden? Ja. Maar laten we zeggen dat het zo weinig was, dat ik echt lang heb getwijfeld of ik nou überhaupt ongesteld was. Het was gewoon op te vangen met een standaard inlegkruisje. Volgens mij was het vooral het laatste dat nog mijn lichaam uit moest komen. Dat was ook normaal de eerste drie maanden. Je lichaam moet zich natuurlijk weer aan gaan passen. Al zou ik nog wel ongesteld worden, dan zou het met zo weinig nog steeds helemaal prima zijn. Ik kan tenminste het huis gewoon uit.

Zijn er nadelen? Natuurlijk. Zoals ik zei kun je een litteken overhouden en moeten de hormonen je hele lichaam door. Ook is er een kans dat je gewoon ongesteld blijft worden en dat kun je dan niet uitstellen of regelen met de pil. Dat mis ik wel. Dat was ook de enige reden waarom ik de pil zo handig vond. Toch ben ik blij met mijn keuze en kan ik het aan iedereen aanraden om het tenminste te overwegen.

Ben je ook geïnteresseerd? Bespreek het vooral eerst goed met je huisarts. Doe ook wat research en weeg te positieve kanten tegen de negatieve. Is het niks? Dan haal je het gewoon weer er uit! De Implanon is zeker iets om te overwegen als je opzoek bent naar een alternatief voor de pil.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Loes

  Heel goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik ben ook heel zoekende qua anticonceptie, dus dit soort ervaringen zijn heel interessant.

  14 juni 2017 at 09:51
  • Reply donnadiana

   Ik heb ook het idee dat veel mensen het heel eng lijken en dat is het gewoon niet! Dus vandaar dat ik ook mijn ervaring deel.

   14 juni 2017 at 13:35

  Leave a Reply

  Enter Captcha Here : *

  Reload Image

  CommentLuv badge