Follow:
Entertainment, Film

Okja – Film Review

Netflix is weer terug met een nieuwe originele film én wat voor een! Okja is een Koreaans-Amerikaanse film die zich in beide landen afspeelt. Kort gezegd is het een film tegen de bioindustrie. Ik moet toegeven, na het zien van deze film wil ik eigenlijk nooit meer varkensvlees eten…

Over de film

Okja is geregisseerd door Bong Joon-ho, misschien ook wel bekend van Snowpiercer. De film vertelt het verhaal van een supervarken, ontwikkelt door Mirando Corporation om de ondervoeding van de wereld tegen te gaan. Het bedrijf stuurt 26 varkens de hele wereld over om 10 jaar later de beste uit te kiezen. Een jong meisje genaamd Mija heeft een van deze varkens, genaamd Okja, en haar varken blijkt de beste te zijn. Wat volgt is een verhaal dat vooral tegen de bioindustrie is. Dit is vooral duidelijk uit scenes waaruit blijkt dat voor Mirando Corporation Okja helemaal geen levend dier is, maar een product die ze mogen mishandelen en gebruiken voor hun eigen doelen.

Een heftig onderwerp dus. Desalniettemin brengt de film het op een luchtige toon met een hoop actie, maar ook momenten waar het even wat depressiever is. Okja is als dier een soort kruising tussen een varken en een nijlpaard en dus heel schattig. Je leeft echt mee met Mija en Okja. Een grappig weetje: Okja is gemaakt door een Nederlander!

De film heeft een erg sterke cast. Naast Ahn Seo-hyun, die in alle scenes de uitblinker is, doen ook de volgende acteurs mee: Tilda Swinton, Paul Dano, Jake Gyllenhaal, Lily Collins en Steven Yeun, die je misschien nog herkend van The Walking Dead.

Wat vond ik?

Wat een sterke film! Ik vond het onderwerp vooral heel origineel. Wat erg goed was dat de regisseur totaal niet overkomt als iemand die pleit voor veganisme, maar juist alleen laat zien hoe verschrikkelijk de bioindustrie is. Ik voel me nu ontzettend schuldig dat ik gewoon vlees eet, maar dat komt meer doordat de film zo goed is, dan dat het door je strot geduwd wordt.

Tegen het einde wordt de film wat zwakker, maar ik vind het zeker de moeite waard. Alle personages zijn goed ontwikkeld en ik vind het heel leuk dat de film zich half in Zuid Korea afspeelt. Als eindoordeel, geef ik de film een 7.5.

De film Okja is nu te bekijken via Netflix.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

10 Comments

 • Reply Loes

  Ik was hier al benieuwd naar sinds ik de trailer zag, maar jouw recensie maakt me nog enthousiaster! Ik ga hem snel eens kijken.
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #20 – 24 tot 30 juniMy Profile

  4 juli 2017 at 10:19
  • Reply donnadiana

   Ja, zeker doen!

   4 juli 2017 at 12:51
 • Reply Madelon

  Ik ben echt heel benieuwd naar deze film. Ik ga hem zeker binnenkort kijken!

  4 juli 2017 at 10:51
  • Reply donnadiana

   Zeker een kans geven! Ik vond hem echt de moeite waard!

   4 juli 2017 at 12:51
 • Reply Marsha

  Ik vond sommige scenes erg heftig. Ik zou er bijna vegetariër van worden. Het is geen film die je met je kinderen moet kijken 😛

  4 juli 2017 at 13:48
  • Reply donnadiana

   Ja he! Ik wil eigenlijk sowieso geen varkensvlees meer eten. Zielige Okja…

   4 juli 2017 at 14:44
 • Reply Babs

  Ik ben zeker ook benieuwd.. lijkt mij wel even slikken, het thema is wel heftig. Ik denk dat ik net zoals jou het gevoel zal krijgen dat ik eigenlijk nooit meer vlees mag eten. Eigenlijk weet je al wat een verschrikkingen er zijn, toch goed dat ze er een film van maken die ook het luchtig in beeld brengt.
  Ik hoop dat veel mensen er naar gaan kijken, ik wil hem ook wel zien! Mooie tip, thanks!

  4 juli 2017 at 16:20
  • Reply donnadiana

   Het is echt een super toegankelijke film met een heel belangrijke boodschap. Hoop dat inderdaad meer mensen hem gaan kijken!

   4 juli 2017 at 18:04
 • Reply Jenn

  Deze staat ook op mijn nog-te-kijken-lijstje. Ik eet al een tijdje bijna geen vlees meer, met als doel om wel helemaal te gaan stoppen. Lijkt me een mooie film!

  5 juli 2017 at 15:30
  • Reply donnadiana

   Oh, wat goed! Dan kan ik hem helemaal aanraden!

   5 juli 2017 at 19:22

  Leave a Reply

  Enter Captcha Here : *

  Reload Image

  CommentLuv badge