Follow:
Eten, Lifestyle, Reizen

Tokio Tip: Genki Sushi

Geloof het of niet, maar het was best lastig om sushi-restaurants te vinden in Tokio. De binnenstad zit (jammer genoeg) vol met Amerikaanse ketens en veel restaurants waar ze alleen noodles verkopen. In Shibuya hebben we moeten googlen om iets te vinden, maar toen hadden we ook iets geweldigs ontdekt! Genki Sushi!

Genki Sushi zit in een zijstraat van het drukke centrum midden in Shibuya. Deze wijk herken je misschien wel aan de drukke oversteekplaats. Het is best lastig te vinden doordat het Genki logo er niet duidelijk tussenuit springt tussen alle andere Japanse reclameborden die overal aan de gevels hangen. Als je in de buurt van de Forever21 bent, dan weet je dat je in de buurt bent!

Eenmaal binnen is het restaurant typisch Japans. Je zit allemaal langs elkaar aan een soort lange bar. Er was maar één tafeltje waar je met vier personen aan kan zitten. Het is in Tokio heel erg normaal om alleen te eten en dit doet dan ook bijna iedereen. Verbaas je niet als voornamelijk bijna alle restaurants (zelfs de McDonalds) hierop ingesteld zijn. De sushi wordt niet bezorgd door bediening, maar door een treintje. Hoe leuk is dit?! Je bestelt simpelweg je sushi op een soort iPad (die je ook in het Engels kan instellen, wel zo handig) en voor je het weet komt je bestelling aangereden. Het gaat super snel. Het is super goedkoop en bovendien, super lekker.

Natuurlijk, dit is geen culinair hoogstandje. Sterker nog, Genki Sushi is een restaurantketen dat zich gevestigd heeft in meerdere steden. Een beetje fastfood-sushi dus. Dit maakte ons niet zo veel uit. Op het moment dat wij er steeds kwamen zaten er alleen maar Japanners en zelfs mijn tante (die uit Japan komt) had me dit restaurant aangeraden. Wat goed genoeg is voor de Japanners, is goed genoeg voor mij.

De ervaring is ook ontzettend leuk. Bij binnenkomst krijg je je eigen kaart mee die bij je eigen scherm hoort. Dit geef je weer af bij de kassa als je wil afrekenen en heb je totaal geen last van de taalbarrière. Vervolgens kun je zo veel bestellen als je wil en wordt het recht voor je neus bezorgd. Je betaalt per bordje. Het grootste gedeelte van de kaart kost maar 100 yen, iets minder dan 1 euro dus. Een absoluut koopje. Je eet je helemaal vol voor 500 tot 1000 yen. Sushi voor minder dan 10 euro dus.

Drinken bestelde wij er eigenlijk nooit bij. Je hebt niet zo veel keus op de standaard Cola en meloen Fanta na. Wat wel heel leuk is, is dat elk schermpje zijn eigen kraantje heeft waar kokend water uit komt voor thee. Je kan gratis matcha thee maken! Leuk om te doen, minder leuk om te drinken. Ik vond het persoonlijk niet lekker, maar smaken verschillen. Het hoort in ieder geval wel bij de ervaring!

Een ding om rekening mee te houden en zoals je misschien al op de kaart kan zien, is dat de sushi in Japan toch anders is dan we in Nederland gewend zijn. Echte sushi rolls zijn er amper, het gaat hier voornamelijk nigiri. Normaal ga ik voor de rolls, maar omdat de vis in Japan zo ontzettend vers is, zijn de nigiri ook super. Zorg wel dat je het scherm op Engels zet, tenzij je het leuk vindt om willekeurig iets te kiezen, want het is soms lastig op de plaatjes te zien wat alles nou precies is. Minced tuna lijkt namelijk heel erg op kleine garnaaltjes en iets wat heel erg op een witvis leek bleek aubergine te zijn (????).

Ook zijn de smaken wat anders. De klassieke komkommer roll hebben ze overal, maar dan bijvoorbeeld weer niet met zalm. Smaken zoals gefermenteerde soya bonen en gedroogde gourd schaafsel (een soort pompoen-achtig ding) zijn heel normaal.

Ben je klaar en heb je te veel besteld? Neem het mee! Er staan overal plastic bakjes waar je je sushi gewoon in mee naar huis kan nemen. Wij hebben zelfs een keer expres te veel besteld zodat we in de avond nog wat hadden. De sushi is hier namelijk goedkoper dan bij de supermarkt (en verser!).

Even een overzichtje van onze favorieten:

  • Corn with mayo (gunkan)
  • Sliced omelet (nigiri)
  • Tuna (nigiri)
  • Salmon & avocado (gunkan)
  • Tuna salad (gunkan)
  • Inari (nigiri)
  • Genki jumbo roll
  • Tekka roll
  • Kappa roll

Je krijgt bij de rolls 6 stuks en bij de gunkan en nigiri altijd twee. Je betaalt dus minder dan 1 euro voor 6 stuks sushi. Daar betaal je bij de AH to Go een vermogen voor en dan smaakt het naar niks. Er zijn duurdere gerechten, maar die hebben wij niet geprobeerd. Je hebt ook zo veel keus dat dat eigenlijk niet eens hoeft.

Een nadeel aan Genki Sushi is dat je maar 45 minuten mag blijven. Het is dus niet zoals bij all-you-can-eat restaurants dat je op je gemakje twee dingen per keer kan bestellen. Japanners zelf bestellen ook alles in een keer en zijn vervolgens in tien minuten weer weg. Wij deden er steeds wat langer over want we wilde natuurlijk zo veel mogelijk proberen. Het loont ook om zo vroeg mogelijk te komen, net tussen lunch en diner in. Er kan namelijk een flinke rij staan om binnen te komen. Grote groepen zijn lastig tenzij je het niet uitmaakt als je niet langs elkaar kan zitten.

Genki Sushi is in veel plaatsen te vinden in Japan. Het filiaal waar wij steeds geweest zijn zit hier.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

Enter Captcha Here : *

Reload Image

CommentLuv badge