Follow:
Persoonlijk

Waarom zijn extroverts de norm?

Ik ben een klassiek voorbeeld van een introvert. Ik ben graag met vrienden, maar heb ook veel tijd voor mezelf nodig. Ben ik anti-sociaal? Nee, natuurlijk niet! Maar waarom zetten steeds meer bedrijven bij vacatures dat ze expliciet opzoek zijn naar iemand die outgoing, een mensen-mens én een kletsmajoor is? Waarom zijn extroverts de norm, terwijl de helft van de wereldbevolking zich identificeert als introvert?

Introverts zijn niet perse verlegen. Introverts zijn niet anti-sociaal. Introverts zijn niet stil. Aan de andere kant zijn extroverts niet altijd in voor een feestje. Extroverts hebben niet altijd mensen om hen heen nodig. Beide kanten van het spectrum hebben bepaalde stereotypes en als we even puur uitgaan op stereotypes, waarom zijn extroverts dan meer gewild dan introverts in het leven? Waarom worden introverts gezien als stille, eenzame losers en extroverts als sociale, gezellige mensen? Waarom zou introvert zijn als iets negatiefs gezien worden en extrovert zijn als iets positiefs?

“Wat ben je stil, je zou meer moeten praten!” Wat heb ik een godsgruwelijke hekel als mensen me zo voor het blok zetten. Als introvert vind ik het lastiger om vrijuit over van alles en niets te kunnen kletsen dan extroverts. Is dat een slechte kwaliteit? Absoluut niet! Het kost mij gewoon wat meer moeite dan een ander, maar dat betekent niet dat ik minder waard ben als mens. Tegelijkertijd wordt er nooit tegen mensen gezegd: “Wat praat je veel, je zou meer stil moeten zijn!” Stel je eens voor het commentaar dat je zou krijgen… Waarom is het dan oké dat introverts zo worden aangevallen omdat ze meer denken voordat ze spreken? Is dit niet juist een goede eigenschap?

Nu ik langzaam maar zeker het bedrijfsleven in ga moeten valt het me steeds vaker op: vacatures voor simpele kantoorbanen met (relatief) weinig menselijk contact zijn alleen geïnteresseerd in extroverts. Het spijt me, maar dit snap ik niet. Het is logisch dat een bedrijf een teamplayer wil om het team aan te vullen, maar introverts zijn niet per definitie einzelgängers. Sterker nog, voor een kantoorbaan lijken mij introverts juist geschikt! Ze kunnen goed alleen werken. Ze zijn zelfstandig. Ze zoeken niet constant contact met andere collega’s in de vorm van kletsen en bovendien zijn introverts vaak creatief. Voor banen zoals tekstschrijver klinkt dit toch juist als de perfecte kandidaat?

Introverts worden alleen geassocieerd met negatieve karaktereigenschappen. Dit moet veranderen. Barack Obama is een introvert. Hij was prima in staat om een heel land te leiden, in tegenstelling tot de extrovert die ze nu hebben (maar dat is weer een heel ander verhaal). Als Obama als introvert president van Amerika kan zijn, dan kan ik, Donna, als introvert best in een call center werken. Ik kan best projectleider zijn. Ik kan best schrijver worden. Sterker nog, introverts kunnen alles wat extroverts kunnen en het wordt tijd dat men dit gaat realiseren.

Het voelt alsof extrovert de standaard instelling is van het menselijke ras. Ben je anders, dan moet je zorgen dat je je aanpast. En dit moet veranderen.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

Enter Captcha Here : *

Reload Image

CommentLuv badge